Természet és Béke
Természet és Béke
Közösség & Hírek
 
Képek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók
Indulás: 2007-04-01
 
Akikre vigyáznunk kell (többek közt)
 
Akikre vigyáznunk kellett volna (többek közt)
 
Frissítések
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Evolúció
 
Tetszik?
Tetszik?
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon!
Elmegy.
Nem tetszik.
Borzalmas!
Ááááá, én csak véletlenül kerültem ide!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
ajánlott oldalak
 
globális felmelegedés
Mit gondolsz a globális felmelegedésről?

Sürgősen tenni kéne valamit.
Meg tudjuk fékezni, nem kell aggódni.
Mindíg voltak felmelegedések, nem kell aggódni.
Örülök neki, kevesebbet kell majd fűtenünk!
Félek, hogy idén síelhetek utoljára.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Mahatma Gandhi

Londonban tanult jogot, ám odautazása előtt önmegtartóztatási fogadalmat tett, melyhez egész életében hű maradt. Az indiai hagyományoknak megfelelően korán (tizenkét évesen) nősült, ezért elutazása előtt már négy gyermeke volt. 1893-ban egy indiai cég jogtanácsosaként Dél-Afrikába utazott, ahol a hindu kisebbség szószólója lett. Ebben az időben alakította ki filozófiai rendszerét, melyre egész pályafutása épült. Elvének lényege, hogy az igazság ereje győz, így passzív ellenállással kell elérni a kitűzött célokat. 1915-ben tért vissza Indiába, ahol a függetlenségi mozgalom élére állt, s ekkoriban kapta a Mahatma jelzőt is híveitől (szanszkrit szó, jelentése: „nagy lélek”). India ebben az időben még brit koronagyarmat, Gandhi pedig Nagy-Britanniával szemben a hindu nacionalizmus képviselőjeként lépett fel. Az I. világháborút követően Nagy-Britannia szövetségesnek tűnhet, Gandhi pedig India függetlenségét követelte. 1922-ben az egész országot polgári engedetlenségre buzdította, amiért hat év börtönbüntetésre ítélték. Két év múlva szabadon engedték, ekkortól politikai akciói révén egyre élesebb ellentét alakult ki a brit hatóságok és az indiai függetlenség hívei közt. A II. világháború idején többször hangsúlyozta, hogy csak a független, szabad India tud csatlakozni a szövetséges hatalmakhoz. A polgári engedetlenség és a passzív ellenállás a leghevesebb európai és észak-afrikai harcok idején érte el csúcspontját, ám India függetlenségét mégsem sikerült kivívniuk.

1942 és 1944 között ismét bebörtönözték, előzőleg ugyanis meghirdette a „Quit India” jelmondatot, mely a briteket azonnali távozásra szólította fel. Szabadulása után szembesülnie kellett azzal, hogy politikai küzdelme nem érte el a célját: a hinduk és muzulmánok kiegyezése nem jött létre, nem tudta elejét venni a véres zavargásoknak, és a volt gyarmat 1947-es függetlenné válásával két országra szakadt: Indiára és Pakisztánra. 1948-ban, miközben arra akarta rávenni a hindu közösséget, hogy tegyen engedményeket a muzulmán kisebbségnek, Új-Delhiben egy szélsőséges nacionalista, Nathuram Godse lelőtte.

Az iránta érzett mélységes tiszteletből Dzsaváharlál Néhrú első indiai elnök lánya, nevét Indira Gandhira változtatta.

2007 júniusában az ENSZ közgyűlése október 2-át, Gandhi születésnapját az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította. Ennek a napnak a tiszteletére a Humanista Mozgalom 2007 óta szervez békés felvonulásokat e fantasztikus ember emlékére.

Életút

1869. Móhandász Karamcsand Gandhi születése Porbandarban (október 2.)

1888. Jogot tanul Londonban (1891-ig).

1893. Ügyvéd Dél-Afrikában (1914-ig).

1908. Megírja a Hind Szvarádzs, avagy az indiai önkormányzat c. művét.

1915. Családjával visszatér Indiába.

1916. Csamparanban polgári engedetlenségi mozgalmat, Ahmedábádban sztrájkot szervez. Először böjtöl egy közügy érdekében.

1920. A Kongresszus Gandhi javaslatára jóváhagyja a kormánnyal való együttműködés megtagadását, az idegen intézmények bojkottját és a teljes önkormányzat követelését.

1922. Letartóztatják és 6 évi börtönre ítélik.

1924. Vakbélgyulladással operálják, majd szabadon bocsátják. 21 napos böjtöt tart a hindu–muzulmán egység helyreállításáért.

1928. Egyéves politikai szilenciumot fogad, közben társadalomépítő konstruktív programját népszerűsíti.

1930. Lapjában, a Young Indiában közzéteszi 11 pontos követelését (január 30.).

1930. Ahmedábádból március 12-én Gandhi a sómenet élén elindul Dandiba, ahová április 5-én érkezik meg. Májusban letartóztatják Gandhit és Nehrut is.

1931. Újból szabadon bocsátják. A Gandhi–Irwin tárgyalás a Kongresszus hivatalos elismerését jelenti.

1932. Gandhit és a Kongresszus vezetőit letartóztatják, a pártot illegálisnak nyilvánítják.

1942. Az Összindiai Kongresszusi Bizottság Gandhi által megfogalmazott határozata: “Angolok, távozzatok Indiából!" Gandhit és a többi vezetőt letartóztatják.

1943. Gandhi 21 napos böjtje.

1944. Wavell alkirály szabadon bocsátja Gandhit (május 6.).

1946. Noakhaliba megy, hogy lecsillapítsa a vallásközösségi vérengzést.

1947. Gandhi Bihárban békít. Nem járul hozzá az ország felosztásához, így a Kongresszus nélküle fogadja el azt.

1948. Gandhi újabb böjtjével eléri, hogy India adja át Pakisztánnak a nemzeti vagyon neki járó részét. Január 30-án meggyilkolják.

Szerintem Gandhi hozzáállása az emberekhez követendő. Nem csak az elnyomás alól akarta felszabadítani hazáját, hanem a békére is törekedett. Előfordult, hogy honfitársai megöltek angol katonákat, vagy kárt tettek bennük. Ha Gandhi csak egy olyan forradalmár lett volna, akinek a hazája az elsődleges, megjutalmazta volna ezeket az embereket. De neki az emberi élet, az emberi szabadság volt az első. Ezt tartom fontosabbnak. Ő nagyon hitt a vallásában, de befogadta azokat is, akik nem hinduk voltak. Számára fontosabb emberi érték volt a szeretet.

Békejel
 
Könyvajánló
 
Idő
 
In memoriam
 
Dailiy Tag
 
Ami ellen tenni kéne
 
Steve Irwin
Lezárt szavazások
 
Veszélyeztetett fajok
Szerinted eleget teszünk a kihaló fajok védelméért?

Igen, ott pl a WWF és hasonló szerv eleget tesznek
Igen de tehetnénk többet is
Nem, szerintem semmi sem történik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
critical mass
Lezárt szavazások
 
szemétszedés
Lezárt szavazások
 

A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!