Természet és Béke
Természet és Béke
Közösség & Hírek
 
Képek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók
Indulás: 2007-04-01
 
Akikre vigyáznunk kell (többek közt)
 
Akikre vigyáznunk kellett volna (többek közt)
 
Frissítések
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Evolúció
 
Tetszik?
Tetszik?
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon!
Elmegy.
Nem tetszik.
Borzalmas!
Ááááá, én csak véletlenül kerültem ide!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
ajánlott oldalak
 
globális felmelegedés
Mit gondolsz a globális felmelegedésről?

Sürgősen tenni kéne valamit.
Meg tudjuk fékezni, nem kell aggódni.
Mindíg voltak felmelegedések, nem kell aggódni.
Örülök neki, kevesebbet kell majd fűtenünk!
Félek, hogy idén síelhetek utoljára.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Gaviál

 

Felső állkapcsukban csak elől van 3–3 mélyedés az alsó állkapocs 3 legelső fogának befogadására. Fogaik száma 27–29 között változik a felső és 25–26 között az alsó állkapocsban. Ormányuk rendkívül keskeny és hosszú, 3 1/3–5 1/2-szer olyan hosszú, mint amilyen széles a tövénél s elülső részén sajátságos duzzanat van, mely az idősebb hímeken többnyire nagyobb, mint a nőstényen s egy üreget alkot, mely a levegő felvételére alkalmas. Az alsó állkapocs mindkét szára egyetlen, nagyon hosszú csontvarratban egyesül, mely hátrafelé a 23. vagy 24. fogig nyúlik. Hátukat 4 hosszanti sorban egymás mellé sorakozó, ormós csontlemez fedi; hasoldalukon nincsenek csontlemezek.

Indiában él; nemének egyetlen faja. A hinduk gharial-nak nevezik, szent állatnak tartják s Visnu-nak, a vizek teremtőjének és urának szentelik. Feje a szemek előtt befűződött; ormánya hosszú, keskeny, lapos, hegye erősen kiszélesedő. Lábai gyengén fejlettek. Ezek a tulajdonságok különböztetik meg – Strauch szerint – minden fejlődési fokon közeli rokonaitól is. Rendkívül hosszú ormánya mindkét állkapcsában gyengén hajlott fogak vannak, melyek között legerősebb a felső állkapocs két első oldalfoga és az alsó állkapocs második és negyedik fogpárja. Közvetlenül a tarkócsont mögött két kicsiny tarkópajzs fekszik egymás mellett. Egy másik ilyen pajzspár fekszik közöttük és az első hátpajzsok között. A hátpajzsok a nyak közepén kezdődnek és a fark tövéig 21–22 keresztsort alkotnak, melyek közül az elsőben 2, az ez után következő 2 sorban még 2-vel több, a többiekben pedig 4 középső és 2 nagyon kicsiny oldalsó pajzs van. A farkon 19 pár ormós és 19 egyszerű, tarajosan kiemelkedő pikkely fekszik. Testének felső része sötét barnászöld, mely a fiatal egyedeken számos apró, sötétbarna folttal és harántcsíkkal mustrázott. A test alsó fele zöldessárga színezetből fehérbe megy át. A British Museum legnagyobb példányának hosszúságát Boulenger 5 m-nek mondja; kb. ugyanekkora a bécsi udvari múzeum pompás gaviálpárja is.

A gaviál a Gangeszben és a Brahmaputrában, valamint ezek nagy mellékfolyóiban él; Day F. szerint az Indusban is előfordul, de az Iravadi- és Godavariban hiányzik.

Már Aelianus említi, hogy a Gangeszben két krokodílusfaj él: olyan, amelyik keveset árt és olyan, amely állatot és embert mohón és kíméletlenül üldöz. Azt a fajt azonban, melynek leírása szerint gaviálnak kell lennie, éppen a veszedelmes fajnak tartja, mert ezt írja: „A gonosztevők kivégzésére használják fel, akiket eléjük vetnek.” Azt, hogy a kiemelt különbségnek az életmódban valóban alapja volt, most biztosan tudjuk, ha a gaviálra vonatkozó újabb ismereteink feltűnő módon rendkívül hiányosak is. Mint a régi időkben, úgy ma is egymás mellett él a Gangeszben a gaviál és a mocsári krokodílus. Aelianus állítását különben Paolino is megerősíti, aki hangsúlyozza, hogy a bűnténnyel vádolt embert hindu papok (brahminok) jelenlétében folyón gázoltatják át, s ha a krokodílusok nem bántják, akkor fölmentik.

Kétségtelen, hogy a gaviálokat még ma is szenteknek tartják, mert csaknem minden utazó, aki említést tesz róluk, megemlíti a bennszülöttek ilyen nézetét. A sokfogú krokodílusisten állítólag szörnyű pusztítást tesz a halak között. Ormányának sajátságos szerkezete mindenesetre arról tesz tanuságot, hogy a gaviál, ha nem is kizárólag, de leginkább halakkal táplálkozik. Egész testalkotása is arra vall, hogy a vízi életmódhoz tökéletesen alkalmazkodott. Day hangsúlyozza, hogy „igazi halevő krokodílus, mely úszva fogja el zsákmányát.” Boulenger is említi, hogy a gaviál kizárólag halakkal él. Forsyth, aki pontos megkülönböztetést tesz a gaviál és a magar, a mocsári krokodílus között, tapasztalatai szerint nem mondhatja, hogy a gaviál különösebb mértékben veszélyeztetné az embert. Sterndale pedig azt írja, hogy legföljebb a magar támadja meg az embert, de a gaviál kizárólag halakkal él.

Minthogy egyetlen biztos esetről sem tudunk, hogy a gaviál nagyobb emlősöket és az embert megtámadta volna, a kevés ártalmatlan krokodílus közé kell sorolnunk, mely csak azzal okoz némi kárt, hogy a halban gazdag folyók mellett élő lakosság táplálékának egyrészét pusztítja el.

A gaviál szaporodásáról Anderson tudósít, aki kiásta tojásait a homokból és az éppen kibujt vagy az ő jelenlétében kibujt kicsinyeket rövid ideig fogságban tartotta. A megtalált 40 tojás két egyforma halomban rétegesen egymás fölött feküdt s 60 cm vastag homokréteg választotta el egymástól, tehát meglehet, hogy az anyaállat különböző napokon rakta le őket. A kicsinyek, melyek rendkívül kedves teremtések voltak, a kibuvás alkalmával 40 cm hosszúak voltak, amiből 4 cm az ormányra, 22 cm pedig a farkra esett. Színük szürkésbarna volt s a mellső és hátulsó lábak között a hátukon 5, farkukon pedig 9 szabálytalan harántsáv volt. A tojásból való kibuvás után rögtön elszaladtak, mégpedig meglepő gyorsasággal. Az egyik közülük, melynek Anderson a kibuvásban segített, élénken kapkodott maga körül s az ujjába harapott, mielőtt még a tojás burkából kiszabadította volna.

Az európai gyűjteményekben a gaviál sokkal ritkább, mint más krokodílusok, elevenen pedig a legnagyobb ritkaság. Minthogy a szabad természetben mély folyóvizekben lakik és a szaporodási időn kívül jószántából alig megy a partra, fogságbantartása is nagyobb nehézségeket okoz, mint rokonaié.

 
Békejel
 
Könyvajánló
 
Idő
 
In memoriam
 
Dailiy Tag
 
Ami ellen tenni kéne
 
Steve Irwin
Lezárt szavazások
 
Veszélyeztetett fajok
Szerinted eleget teszünk a kihaló fajok védelméért?

Igen, ott pl a WWF és hasonló szerv eleget tesznek
Igen de tehetnénk többet is
Nem, szerintem semmi sem történik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
critical mass
Lezárt szavazások
 
szemétszedés
Lezárt szavazások
 

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!